Çocuklarda Mastürbasyon

18 aylığa kadar çocuklar genitallerini keşfetmeye başlar ve birçoğu mastürbasyon yapar. Fakat bu eylem yetişkinlikteki cinsel davranışlarla ve deneyimlenen duygularla ilişkilendirilmemelidir.

Çocukların mastürbasyonunun iki temel sebebi vardır:

(1) çocuklar cinsel organlarını cinsel değil duyusal keyfin kaynağı olarak görürler ve (2) bu eylem, parmak emme gibi, onları rahatlatır ve yaşadıkları gerilimi azaltır.

Çocuk Ergen Psikiyatri Merkezi

Eğer çocuğunuz mastürbasyon yapıyorsa ve bu size anormal ya da zarar verici gelmiyorsa bununla ilgili konuşmanız gerekmez. Eğer zaman zaman çocuğunuzun mastürbasyon yaptığını görüyorsanız bu durumu görmezden gelerek herhangi bir şey söylemeyin. Fakat eğer bu durum çok fazla oluyor ya da herkesin içinde oluyorsa o zaman çocuğunuzla bu durum hakkında konuşmanız gerekir.

Cinsel oyunda olduğu gibi mastürbasyonda da yanlış bir şey olmadığından ‘kötü’ ya da ‘zararlı’ gibi kelimeleri konuşma esnasında kullanmaktan kaçının ki çocuğunuz utanma ve suçluluk duygularını deneyimlemesin.

Çocuğunuzun Mastürbasyonla Harcadığı Zamanları Azaltmanın Yollarını Bulun.

Eğer çocuğunuz günde iki kereden fazla mastürbasyon yapıyorsa buna ayrılan zamanın azaltılması gerekir. Çocuğunuz ne kadar az mastürbasyon yaparsa alışkanlığı da o kadar çabuk zayıflar ve ortadan kaybolur.

Eğer çocuğunuzu mastürbasyon yaparken görürseniz, aşırı tepki göstermeyin ya da çocuğun pozisyonunu değiştirmeye çalışmayın. Bunların yerine sakince çocuğunuzun dikkatini başka bir şeye yöneltmeye çalışın. Yaptığıyla ilgili herhangi bir yorumda bulunmayın.

Aşırı mastürbasyonun olası sebeplerini fark etmek de koruyucu önlemlerin alınmasında kolaylaştırıcı olacaktır.

  1. Sıkılma: Daha aktif ve uyarıcı bir program buna çözüm olabilir.
  2. Gerginlik: Eğer çocuğunuzun yaşadığı stresi azaltabilirseniz bu stresi azaltmaya yönelik yapılan mastürbasyona da ihtiyaç kalmayacaktır.
  3. Düşük özgüven: Özgüveni düşük olan çocuklar keyif ve rahatlama için kendilerine mastürbasyon gibi başka kaynaklar ararlar. Çocuğunuzun başarılı olmasına fırsat tanıyacak etkinlikler (ip atlama, bisiklete binme, boyama gibi) kendine güvenini arttıracaktır.
  4. Cinsel istismar: Cinsel tacize maruz kalan çocuklar yetişkinlerin gösterdiği cinsel davranışları gösterebilirler. Cinsel eylemlerle ilgili fazla konuşmak, cinsel aktivite içinde fazlaca bulunmak da bunun göstergeleri olabilmektedir. Eğer böyle bir durumdan şüpheleniyorsanız cinsel istismar ile ilgili adımları takip etmeniz faydalı olacaktır.

Çocuğunuzun Kendisine Dair Farkındalığını Arttırmasına Yardım Edin.

Çocuğunuz nerede, ne zaman ve ne sıklıkla mastürbasyon yaptığının farkında olmayabilir. Bu durumda siz, onun ne yaptığına dair daha bilinçli olmasına yardımcı olmalısınız. Çocuğunuza, bir sonraki sefere ondan ne beklediğinizi anlayışlı bir ses tonuyla açıklayın. Ona bu gibi şeylerin başkalarının önündeyken değil yalnızken yapılabileceğini, bir dahaki sefere bunu odasında, yalnızken yapabileceğini söyleyebilirsiniz. Konuşmanın sonunda ona gülümseyip sarılmanız kendisini daha iyi hissetmesini sağlayacaktır.

Alternatif Seçenekler Sunun.

Eğer çocuğunuzun nerede ve ne zaman mastürbasyon yaptığını fark ettiyseniz bu yer ve zamana yönelik alternatif etkinlikler bulabilirsiniz. Örneğin çocuğunuz mastürbasyon davranışını arabadayken gösteriyorsa, arabaya dikkatini çekebilecek küçük oyunlar, kitaplar ya da bulmacalar koyabilirsiniz.

Çocukluk mastürbasyonu çocuğunuzdan ziyade, sizin için daha çok utanç vericidir. Stres, düşük özgüven ya da cinsel istismar gibi durumların semptomları olmadığı takdirde çocuklar mastürbasyon yaparken çoğunlukla doğal dürtülerini takip ederler, o yüzden ‘Kes artık şunu’ şeklinde tepki vermek doğru olmayacaktır. Davranışı durdurmaktan ziyade, bu tür davranışları daha uygun bir ortamda göstermeye yönlendirmek, insan vücudunun ve uyarımının kişiye özel olduğu hissini vermek önemlidir.

Önerilen Okumalar:

  • Leight, L. The Parent’s Guide to Raising Sexually Healthy Children. New York: Rawson Associates, 1988.
  • Schaefer, Charles, and Theresa F. DiGeronimo. Good Kids/Bad Habits. New York: Crown, 1993.
  • Wattleton, Fay. How to Talk with Your Child About Sexuality. New York: Doubleday, 1986.

    This will close in 20 seconds

    Hemen Ara

     
    Hemen Ara  

    WhatsApp

     
    WhatsApp  

    Randevu Talebi

     
    Randevu Talebi  

    Uzmana Sorun

     
    Uzmana Sorun  
    HIZLI RANDEVU TALEP ET

      X
      RANDEVU TALEBİ LABORATUVAR SONUÇLARI