Psikolog Anıl Usta

Bir dijital müzik platformunun yaptığı araştırmaya göre Türkiye’de arabesk müzik dinleyen kişi sayısının son üç yılda 4 katına çıktığı görülüyor. Arabesk müzik dinleyenlerin oranını ise yüzde 46 ile Z kuşağı oluşturuyor. Özel Moodist Hastanesi’nden Psikolog Anıl Usta pandeminin Z kuşağında yalnızlığa ve karamsarlığa neden olduğunu ve bunun da beraberinde arabesk müzik dinleme oranını artırdığını belirtiyor.

Arabesk müzik genellikle karamsarlığı konu edinen bir müzik türü. Yapılan son araştırma gösteriyor ki Z kuşağının yüzde 46’sı arabesk müzik dinliyor. 2019 yılı Ocak – Ağustos ayları ile 2022 yılının aynı dönemi karşılaştırıldığında arabesk müzik dinleme oranında yüzde 287’lik bir artış oldu. Bu ciddi bir artış. Veriler kıyaslandığında 2019 ile 2022 zaman diliminde böyle bir artışın olması dikkat çekici. Covid – 19 pandemisinin bu süreçte etkisini görüyoruz. Pandemi ile tüm insanların olduğu gibi Z kuşağının da arkadaşlarından, sosyal yaşamlarından, okullarından uzak kalması, daha bireysel ve yalnız bir yaşam düzenine geçmesi her şeyi olduğu gibi müzik dinleme alışkanlıklarını da değiştirdi. Yeni arkadaşlıklar kurma ve kendini ifade etmekte zorlanan Z kuşağının çevresi ile paylaşımı azaldı. Arabesk müziklerin büyük bir çoğunluğunda yaşanılan olumsuz olaylar ve deneyimler içten ve samimi bir şekilde dinleyiciye aktarılır. Burada Z kuşağının bir ifade ve anlaşılma biçimi olarak arabesk müziğe yöneldiğini görüyoruz.

“Sosyal Medya Etkiliyor”

Z kuşağının arabesk müzik dinlemesinin bir diğer nedeninin de sosyal medya. Sosyal medya platformlarında müzik paylaşımının olmasının ve yüksek takipçisi olan hesapların arabesk müzik paylaşımları gençler arasında yayılıyor. Sosyal medya gençler arasında büyük bir iletişim kanalı, yapılan bir paylaşım milyonlarca insana ulaşabiliyor. Z kuşağı arabesk müziği kendini ifade ediş biçimi olarak görüyor ve paylaşıyor. Bu nedenle arabesk müzik artık gençlerin çalma listelerinde geniş yer ediniyor. Bunun yanı sıra son dönemde yayınlanan dizilerin ve filmlerin sahnenin duygusunu yoğun bir biçimde vermek adına arabesk müzik kullanması da aynı şekilde gençler üzerinde etki yaratıyor.

İlgi alanları ve zevkler kişisel bir tercih. Eğer kişi arabesk müzik türü ile kendisini iyi hissediyorsa, günlük yaşam düzenini ve fonksiyonlarını olumsuz yönde etkilemiyorsa ve bu müzik türünden zevk alıyorsa bir olumsuzluk olduğunu söyleyemeyiz.

    This will close in 20 seconds

    Hemen Ara

     
    Hemen Ara  

    WhatsApp

     
    WhatsApp  

    Randevu Talebi

     
    Randevu Talebi  

    Uzmana Sorun

     
    Uzmana Sorun  
    HIZLI RANDEVU TALEP ET

      X
      RANDEVU TALEBİ RANDEVU TALEBİ LABORATUVAR SONUÇLARI
      Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'imw_footer_sticky_bar' not found or invalid function name in /home/moodisth/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 307